Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 10. 2010

Hledáme nového předsedu oddílu

Dobrý den , ahoj

na úvod musím říct, že nevím, jestli to co chci udělat, vůbec udělat lze.

Představte si, že se sejde parta nadšenců, na začátku dvoučlenná Jarda a Venda, no a tato parta se rozhodne oprášit tenisové dění v Šabině. Postupně se nabalují další členové, začne se nejen hrát, ale především hodně pracovat a zarostlý areál, tak jak jej dodnes prezentuje na svých stránkách obec Šabina, se začíná měnit k lepšímu.

Za tenisem začnou dojíždět i lidé z okolních obcí a měst, tenisové dění podpoří drobnými příspěvky obec  Šabina, ale také místní TJ.

Pár let nás nadšení z vydařených akcí a brigád motivovalo, jenže nic netrvá věčně a radost z práce pro ostatní časem taky vyprchá. Letošních brigád už se účastnilo jen pár vytrvalců, kterým DĚKUJI. Zejména Jardovi, který do toho vložil spoustu energie. Nevím jestli to způsobilo dlouhé rozmáčené jaro, nebo rozmarné léto, ale skutečností je, že na kurt jsme mohli nastoupit až začátkem června. Povrch nebyl ideální a většina z těch kteří měli možnost si zahrát, získala pocit, že kurt by potřeboval větší investici, odvodnění, podklad i novou antuku.

A jsme u toho, proč končím s předsedováním, kdyby za námi nebylo tolik práce za každého počasí a výsledky by nebyly na první pohled vidět, mohlo by se říct, že utíkám na začátku boje. Teď, doufám, už to většina z vás tak vnímat nebude.

Končím s funkcí, protože na zásadní opravy, velké investice a vůbec velké akce potřebujete silného a čitelného partnera, tím by v případě tenisového oddílu mělo být v prvé řadě vedení tělovýchovné jednoty, jenže NENÍ.

Proč není? Jednoduše řečeno, protože si nepamatuji, že by jej někdo za posledních 20 let volil!

Tělovýchovná jednota je občanské sdružení podle zákona o sdružování 83/1990 Sb

v § 19 [komentář]
   (1)  Za sdružení již vzniklá podle tohoto zákona se považují dobrovolné  organizace,  které  vznikly  po  30.  září  1951,  nebo  které  byly za dobrovolné  organizace  prohlášeny  podle  zákona  č.  68/1951  Sb.,  o dobrovolných  organizacích  a  shromážděních,  a  které nezanikly. Tyto organizace  jsou  pouze povinny do 30. června 1990 oznámit ministerstvu uvedenému v § 7 odst. 1, popřípadě § 11 svůj název, sídlo a stanovy.

K registraci jistě došlo a jistě byly předloženy ke schválení stanovy, ale neumím si představit, že by někdo schválil stanovy, ve kterých by bylo uvedeno, že orgány TJ se volí po 25 letech a ve stejném intervalu se musí minimálně scházet členská schůze/valná hromada, kde členové schvalují hospodaření občanského sdružení a volí své zastupující orgány!

Takže se vracím na začátek tohoto mého příspěvku, asi to celé byla jen hra, my-tenisté jsme si hráli na to, že si volíme orgány, které mají odpovědnost a pravomoce, stanovovali jsme si členské příspěvky a pravidla pro používání kurtu a zdi. Ve skutečnosti tyto pravomoci má pouze členská schůze členů celého sdružení a nikoliv oddílu, nemá je ani NIKDO jiný! 

Pokud někoho z Vás bude zajímat jak má fungovat občanské sdružení t.j. i TJ JIskra LÚ/TJ Jiskra Šabina, nebo jak se ta naše mlhovina vůbec jmenuje.

Přikládám dva veřejně dostupné výpisy o naší tělovýchově, které spojuje jen stejné IČ:

a také Manual pro občanská sdružení vydaný Ministerstvem vnitra ČR.

takže ahoj zase někdy na kurtu   Robert Pisár v Šabině 25.10.2010

 

 

Náhledy fotografií ze složky vypisy a manual pro občanská sdružení

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář